Project Description
Balanceren van belangen
De Onderwijsraad over beroepsgericht opleiden
Auteur(s): | Anneke Westerhuis, Ingrid Christoffels, Wil van Esch & Marc Vermeulen |
Publicatiedatum: | juli 2015 |
De Onderwijsraad laat regelmatig een overzicht samenstellen waarin de adviezen die zijn uitgebracht worden beschreven en geëvalueerd. Dit acquis bevat een thematische analyse van dertien adviezen van de Onderwijsraad over de periode 2003-2013.
De onderzochte adviezen hebben als onderwerp het mbo, de volwasseneneducatie en een leven lang leren. Na analyse zijn vijf centrale thema’s geformuleerd:
- drievoudig kwalificeren als richtsnoer voor beroepsgericht onderwijs;
- structuur en stelsel;
- doorstroom tussen schooltypen;
- maatwerk, flexibiliteit, kwaliteit en samenstelling van het aanbod;
- macrodoelmatigheid van het aanbod.
Binnen deze thema’s is vervolgens onderzocht hoe centrale ideeën en concepten uit de adviezen zich tussen 2003 en 2013 hebben ontwikkeld, hoe de adviezen zijn ontvangen en uitgewerkt in het onderwijsbeleid en of deze weerklank hebben gevonden in wetenschappelijk onderzoek.
Terugkerende ideeën en concepten in de adviezen
In de adviezen positioneert de Onderwijsraad zich als onpartijdig hoeder van de drievoudige kwalificering. Een andere kerngedachte van de raad is dat overheidsbeleid zich primair op de lerende moet richten. Verder besteedt de raad in zijn adviezen relatief veel aandacht aan de doorstroom en onderwijsloopbaan van lerenden.
Reacties van de overheid
OCW gebruikt de adviezen met name om zijn standpunten te onderschrijven, ter ondersteuning van beleid. Daarnaast nemen bewindspersonen suggesties van de raad regelmatig in overweging. Ook Kamerleden gebruiken de adviezen als onderbouwing van eigen standpunten of vragen aan bewindspersonen tijdens het Algemeen Overleg.
Weerklank in wetenschappelijk onderzoek
Adviezen van de Onderwijsraad zijn gebaseerd op wetenschappelijk werk, maar vinden zelf weinig weerklank in wetenschappelijk onderzoek. In beleidsonderzoek worden de adviezen wel regelmatig als bron gebruikt.
De publicatie Balanceren van belangen: de Onderwijsraad over beroepsgericht opleiden. Acquis mbo, volwasseneneducatie en een leven lang leren 2003-2013 is uitgevoerd door ecbo, in samenwerking met TIAS School for Business and Society.
Onderzoeker(s)
Gerelateerde publicaties

Evaluatie nieuwe bekostiging vavo
In opdracht van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Ecbo heeft in opdracht van het ministerie van OCW een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de wijziging in de bekostiging van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Over het algemeen heeft de wijziging in de bekostiging van het vavo positief uitgepakt: het aanbod is behouden gebleven, de invloed van de gemeente op het toelatingsbeleid is verdwenen en de toegankelijkheid is gewaarborgd. Aandachtspunten zijn de kleinere instellingen en het groeiend aantal zorgleerlingen die drukken op de infrastructuur en bekostiging van het vavo.
Implementatie doorlopende leerlijnen vmbo-mbo
Derde monitor vakmanschap-, technologie- en beroepsroutes
In het afgelopen schooljaar 2016-2017 is het aantal lopende vakmanschap-, technologie- en beroepsroutes bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor (202 versus 109). Zowel na één als na twee jaar in een technologieroute blijkt er minder voortijdig schoolverlaten (vsv) plaats te vinden dan buiten de route. Bij de vakmanschaproute zijn de resultaten minder eenduidig.