Podcast #4 Leren en werken in opleidingsteams

Een podcastserie van Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO)

Podcast leren en werken in opleidingsteams

27 september 2021

Onderwijs wordt in het mbo ontwikkeld binnen opleidingsteams. Hoe zorg je er voor dat teams met hun tijd blijven meegaan en zelf ook blijven leren?

Veel opleidingsteams hebben een lange periode van online samenwerken op afstand achter de rug. Nu ze elkaar weer in het echt ontmoeten merk je pas hoe groot zo’n opleidingsteam eigenlijk is. In het mbo bestaan teams uit docenten, opleidingsmanagers, instructeurs, studentbegeleiders, roostermakers, ondersteunend personeel, HRM’ers en meer. Een goed functionerend team is dus superbelangrijk.

Daarover gaat ECBO-adviseur Sandra Beugel in deze podcast in gesprek met Piety Runhaar, onderzoeker en universitair hoofddocent aan de Wageningen University & Research en Susanne Winnubst, teamleider Grafisch vormgeven bij het Grafisch Lyceum in Utrecht.

“Werken in onderwijsteams is in coronatijd enorm veranderd: er zijn meer teams, ze communiceren anders met elkaar en ze zijn met allerlei verschillende dingen bezig. Als onderwijsinstelling wil je de teams ondersteunen zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Hoe doe je dat?– Susanne Winnubst

De podcast ‘Leren en werken in opleidingsteams’ is onderdeel van de serie ‘Praktijk ontmoet onderzoek en vice versa’. In deze ECBO-podcastserie gaan docenten en onderzoekers met elkaar in gesprek over een thema uit het beroepsonderwijs.

Abonneer op de ECBO-podcastserie via jouw favoriete app: SpotifyiTunes of SoundCloud.

Meer weten over leren en werken in opleidingsteams in het mbo? Neem dan een kijkje via onderstaande links:

  • Meld je aan voor het webinar Opleidingen in het mbo: waarom heb je een opleidingsteam nodig?
  • Rolverdeling in teams
  • Themapagina Leren en werken in opleidingsteams op Onderwijskennis.nl (binnenkort beschikbaar)

Drieluik en Onderwijskennis.nl

De podcast is deel van een van de drie drieluiken die ECBO in 2021 organiseert. Naast de podcast bestaat het drieluik uit een webinar en een lezingencarrousel. Het eerste drieluik vind je hier. Het derde drieluik organiseren we in eind 2021. Thema: Differentiatie en gepersonaliseerd leren.

Het drieluik sluit aan op de themapagina ‘Leren en werken in opleidingsteams’ op Onderwijskennis.nl. De pagina biedt je een toegankelijke en overzichtelijke stand van zaken uit de wetenschap over opleidingsteams in het mbo.

Kennisverspreidingsprogramma

Het drieluik en de themapagina zijn onderdeel van het programma ‘Kennisverspreiding beroepsonderwijs’ dat ECBO uitvoert met subsidie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Andere activiteiten uit het kennisverspreidingsprogramma