Verschillende wegen, gelijke bestemming
De arbeidsmarktpositie van hbo'ers met mbo of havo als voortraject
Auteurs:
Sandra van den Dungen, Marieke Buisman, Wil van Esch & Christoph Meng
Publicatiedatum:
Thema's:
Arbeidsmarkt - Onderwijs, Instroom-doorstroom-uitstroom
APA-referentie:
Van den Dungen, S., Buisman, M., Van Esch, W., & Meng, C. (2012). Verschillende wegen, gelijke bestemming. De arbeidsmarktpositie van hbo’ers met mbo of havo als voortraject. Utrecht/'s-Hertogenbosch: Expertisecentrum Beroepsonderwijs.
Korte samenvatting:
Het mbo is een belangrijke aanvoerroute voor het hbo: in 2011 waren drie op de tien instromers afkomstig uit het mbo. Speelt de vooropleiding van hbo-afgestudeerden een rol in hun vroege carrièreverloop (1,5 en 5 jaar na het afstuderen)? ECBO onderzocht of het verschil maakt of een afgestudeerde met een hbo-diploma op zak, afkomstig is van het havo of het mbo? De verschillen tussen de mbo- en havo-route naar het hbo zijn in kaart gebracht aan de hand van twee thema’s.
Twee thema’s
In de eerste plaats is gekeken naar verworven competenties: algemene (kern)vaardigheden (taal- en ict-vaardigheden en probleemoplossend vermogen) en werkgerelateerde vaardigheden (vakkennis en managementcapaciteiten). In de tweede plaats is gekeken naar arbeidsuitkomsten zoals intredewerkloosheid, dienstverband, salaris, aansluiting opleiding-werk en carrièreperspectieven.
Verschillen
Uit de vergelijking blijkt dat mbo-hbo?ers en havo-hbo?ers met verschillende beheersingsniveaus van competenties de arbeidsmarkt betreden; havisten presteren wat beter op het gebied van algemene (kern)vaardigheden. Er zijn geen verschillen gevonden in het toepassen van werkgerelateerde vaardigheden, en de gemiddelde hbo-afstudeercijfers voor mbo’ers en havisten zijn gelijk.
Betere aansluiting
Daarnaast zijn verschillen in arbeidsmarktuitkomsten gevonden; anderhalf jaar na afstuderen presteren mbo-hbo’ers wat beter op de arbeidsmarkt van havo-hbo’ers. Zij vinden sneller een baan, hebben vaker een fulltime baan en leidinggevende functie, werken vaker binnen hun eigen domein en hebben wat vaker een baan die goed aansluit op hun hbo-opleiding.Vijf jaar na afstuderen zijn deze verschillen in arbeidsmarktuitkomsten verdwenen. Kernvaardigheden mbo’ers met een hbo-diploma op zak presteren dus goed op de arbeidsmarkt. Hoewel het beheersingsniveau van kernvaardigheden van mbo’ers lager is, is dit wel voldoende om een hbo-studie met succes af te ronden èn volwaardig op de arbeidsmarkt te participeren.
Download de onderzoekspublicatieVoor meer informatie neem contact op
Drs. Karel Kans
Drs. Karel Kans
Karel Kans is een ervaren onderzoeker en specialist in de aansluiting tussen arbeidsmarkt en beroepsonderwijs. Karel laat feiten spreken boven belangen. Dat doet hij in evaluatieonderzoek, maar ook als hij met diverse belangengroepen werkt aan een gezamenlijke visie op een goede aansluiting tussen opleidingen en de behoefte van de arbeidsmarkt.
Publicatie overzichtDr. Sandra Wagemakers
Dr. Sandra Wagemakers
Sandra heeft als gepromoveerd onderzoeker sterk ontwikkelde kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvaardigheden. Met haar enthousiasme en analytische blik heeft ze oog voor de directe toepasbaarheid van informatie. Sandra gelooft in de kracht van onderzoek en de doorwerking daarvan in de praktijk. Door haar bijdrage in onderzoek en kennisbenutting, weet ze concrete en inspirerende ideeën ten behoeve van betere kennisdeling toe te passen in andere situaties. Door kennisgedreven te werken, kunnen we onderwijs beter vormgeven. Als onderzoeker heeft Sandra ervaring met thema’s als kennisbenutting, onderzoekende houding en onderwijsinnovaties met ICT.
Publicatie overzicht