Move 21 | Toolkit voor het formatief beoordelen van toekomstgerichte vaardigheden in het mbo
Overzicht van instrumenten om de ontwikkeling van toekomstgerichte vaardigheden zichtbaar te maken en te bevorderen
Auteurs:
Pieter Baay, Karien Coppens, Alieke Hofland, Andrea Klaeijsen, Ester Scholten (ECBO), Tessa Jenniskens, Bianca Leest (KBA Nijmegen), en Migchiel van Diggelen, Kim Dirkx en Desirée Joosten – ten Brinke (Open Universiteit)
Publicatiedatum:
Thema:
Arbeidsmarkt - Onderwijs
APA-referentie:
Baay, P., Coppens, K., Hofland, A., Klaeijsen, A., Scholten, E., Jenniskens, T., Leest, B., Van Diggelen, M., Dirkx K., & Joosten–ten Brinke, D. m.m.v. Bijman, D., Ferket, R., & Smulders, N. (2020). Toolkit voor het formatief beoordelen van toekomstgerichte vaardigheden in het mbo: Overzicht van instrumenten om de ontwikkeling van toekomstgerichte vaardigheden zichtbaar te maken en te bevorderen. Instrumentenoverzicht.'s-Hertogenbosch: ECBO i.s.m. KBA Nijmegen en Open Universiteit.
Korte samenvatting:
Instrumentenoverzicht
In de 21ste eeuw is het mbo volop in beweging om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en hen te laten participeren in de samenleving. Daarin is de ontwikkeling van toekomstgerichte vaardigheden van studenten cruciaal. Hoe maken we de ontwikkeling in toekomstgerichte vaardigheden zichtbaar en hoe kunnen we studenten en docenten helpen bij het bevorderen van deze vaardigheidsontwikkeling? De toolkit bevat een bundeling van instrumenten die door docenten gebruikt kunnen worden om de vaardigheidsontwikkeling van studenten zichtbaar te maken en te bevorderen.
Onderzoeksproject Move21
Het instrumentenoverzicht is samen met de praktijkpublicatie en handreiking het resultaat van het Move21-onderzoek. Dit driejarig, praktijkgericht onderzoek in het mbo volgde 1 jaar lang bij ruim 2.000 mbo-studenten de ontwikkeling van 21ste-eeuwse vaardigheden, loopbaancompetenties en burgerschapsvaardigheden. Wat is de samenhang tussen deze vaardigheden? Hoe dragen innovatieve onderwijsvoorbeelden uit mbo-instellingen bij aan de ontwikkeling van deze vaardigheden? Hoe realiseer je formatief beoordelen en hoe effectief is dit? Raadpleeg voor meer informatie over de onderzoeksmethodiek en voor suggesties voor vervolgonderzoek de onderzoeksverantwoording.
Andere publicaties van het onderzoek Move21
- Praktijkpublicatie: Toekomstgerichte vaardigheden in ontwikkeling in het mbo
Een nieuw perspectief op 21ste-eeuwse vaardigheden, loopbaancompetenties en burgerschapsvaardigheden uit de praktijk - Handreiking: Formatief beoordelen in het mbo
Informatie en inspiratie voor het (her)ontwerpen en evalueren van formatieve beoordelingspraktijken voor 21ste-eeuwse vaardigheden. - Onderzoeksverantwoording: Toekomstgerichte vaardigheden in beeld
Informatie over de onderzoeksmethodiek en suggesties voor vervolgonderzoek
Neem contact op voor meer informatie
Dr. Pieter Baay
Dr. Pieter Baay
Pieter levert als senior onderzoeker een bijdrage aan betekenisgeving en vormgeving van toekomstgericht onderwijs. Met 21ste-eeuwse, loopbaan-, en burgerschapsvaardigheden als focus. Door een mix van analytisch vermogen en toegankelijkheid staat hij krachtig in verbinding met wetenschap en praktijk.
Publicatie overzichtDr. Karien Coppens
Dr. Karien Coppens
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als inclusief onderwijs, (onderwijs)loopbanen, ondersteuning van een leven lang ontwikkelen en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Publicatie overzicht