Sterk punt. De werking van Servicepunten Techniek.
Een advies over te nemen vervolgstappen
Auteurs:
Karel Kans & Matthieu Mes
Publicatiedatum:
Thema:
Arbeidsmarkt - Onderwijs
APA-referentie:
Kans, K., & Mes, M. (2015). Sterk punt. Onderzoek naar de werking van Servicepunten Techniek. Den Bosch: Centrum voor Innovatie van Beroepsopleidingen.
Korte samenvatting:
ECBO onderzocht in samenwerking met CINOP de werking van Servicepunten Techniek. Ondernemers in de technische branche kunnen binnen het Servicepunt Techniek (SPT) terecht voor informatie en advies op het gebied van personeel. Het servicepunt wil werkzoekenden of met ontslag bedreigde technici direct bemiddelen naar (ander) werk. Het onderzoek vond plaats in opdracht van A+O Metalektro. Sociale partners van A+O hebben binnen het Sectorplan Metalektro ruimte gecreëerd om bestaande SPT’s te updaten en uit te breiden met enkele nieuwe SPT’s (in wording). Ter voorbereiding hierop is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de werking van de huidige SPT’s en het formuleren van een advies over de te nemen vervolgstappen.
Resultaten van het onderzoek laten zien dat de SPT’s op een aantal punten overeenkomsten vertonen, maar dat er ook verschillen zijn waar te nemen. Deze verschillen zitten vooral in:type activiteiten (wel of geen arbeidsbemiddeling, faciliteren van scholing); wel of niet aanpakken specifieke thema’s (bijvoorbeeld op het gebied van stage of bemiddeling van specifieke doelgroepen); financiering (mate waarin budget beschikbaar is); samenstelling (type organisaties dat bij een SPT is aangesloten en rol van iedere betrokkene); fase in ontwikkeling (sommige SPT’s zijn recent (her)gestart en bouwen op, andere SPT’s zijn in volle uitvoering). A+O Metalektro heeft op basis van dit onderzoeksrapport SPT’s de mogelijkheid gegeven gericht met een aantal verbeterpunten en acties
Download de onderzoekspublicatieVoor meer informatie neem contact op
Drs. Karel Kans
Drs. Karel Kans
Karel Kans is een ervaren onderzoeker en specialist in de aansluiting tussen arbeidsmarkt en beroepsonderwijs. Karel laat feiten spreken boven belangen. Dat doet hij in evaluatieonderzoek, maar ook als hij met diverse belangengroepen werkt aan een gezamenlijke visie op een goede aansluiting tussen opleidingen en de behoefte van de arbeidsmarkt.
Publicatie overzichtIr. Hester Smulders
Ir. Hester Smulders
Hester is senior onderzoeker bij ECBO. Zij richt zich op de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Hoe samenwerking wordt vormgegeven en hoe onderwijs aansluit op ontwikkelingen in het werkveld. Zij vindt het van belang dat kennis die voorhanden is wordt benut en wordt gedeeld.
Dr. Sandra Wagemakers
Dr. Sandra Wagemakers
Sandra heeft als gepromoveerd onderzoeker sterk ontwikkelde kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvaardigheden. Met haar enthousiasme en analytische blik heeft ze oog voor de directe toepasbaarheid van informatie. Sandra gelooft in de kracht van onderzoek en de doorwerking daarvan in de praktijk. Door haar bijdrage in onderzoek en kennisbenutting, weet ze concrete en inspirerende ideeën ten behoeve van betere kennisdeling toe te passen in andere situaties. Door kennisgedreven te werken, kunnen we onderwijs beter vormgeven. Als onderzoeker heeft Sandra ervaring met thema’s als kennisbenutting, onderzoekende houding en onderwijsinnovaties met ICT.
Publicatie overzicht