Met inzet, geduld en maatwerk. Lesgeven aan deelnemers in mbo niveau 1 of 2

Lesgeven aan deelnemers in mbo niveau 1 of 2

Auteurs:

Ria Groenenberg & Jose Hermanussen

Publicatiedatum:


Thema:

Docenten / opleiders

APA-referentie:

Groenenberg, R., & Hermanussen, J. (2012). Met inzet, geduld en maatwerk. Lesgeven aan deelnemers in mbo niveau 1 of 2. Utrecht/'s-Hertogenbosch: Expertisecentrum Beroepsonderwijs.

Korte samenvatting:

Lesgeven aan deelnemers in mbo niveau 1 of 2 is een vak apart. Dat concluderen Ria Groenenberg en José Hermanussen (ECBO) op basis van een onderzoek onder 255 docenten die lesgeven op deze niveaus. De publicatie Met inzet, geduld en maatwerk: Lesgeven aan deelnemers in mbo niveau 1 en 2 is een bewerking van dat eerder verschenen onderzoeksrapport. In deze bewerking komen de docenten aan het woord die lesgeven aan deelnemers mbo niveau 1 en 2.

Vertrouwensband

Een relatief groot deel van deze leerlingen heeft leer- en/of gedragsproblemen en ze worden vaak als een ‘lastige’ doelgroep gezien. Docenten geven aan dat ze eerst en vooral een vertrouwensband met de jongeren moeten opbouwen, voordat ze aan het overdragen van kennis, (sociale) vaardigheden en beroepshouding toekomen.

Uitdaging

Ook geduld en individueel maatwerk zijn belangrijke begrippen: docenten in mbo niveau 1 en 2 moeten al hun pedagogische en didactische vaardigheden uit de kast halen. Maar bovenal zien ze het lesgeven aan deze leerlingen als een uitdagende taak. De verhalen van deze docenten leest u in deze publicatie.

Download de onderzoekspublicatie

Voor meer informatie neem contact op