Mensgericht leiderschap

Portretten van teamleiders in mbo niveau 1 of 2

Auteurs:

Ria Groenenberg

Publicatiedatum:


Thema:

Docenten / opleiders

APA-referentie:

Groenenberg, R. (2012). Mensgericht leiderschap. Portretten van teamleiders in mbo niveau 1 of 2. Utrecht/'s-Hertogenbosch: Expertisecentrum Beroepsonderwijs.

Korte samenvatting:

In de publicatie Mensgericht leiderschap schetst ECBO-onderzoeker Ria Groenenberg zeven portretten van teamleiders en sectordirecteuren in mbo niveau 1 en 2. Mooie verhalen over de menselijke maat in de complexe wereld van het beroepsonderwijs. Aan de hand van portretten van zeven teamleiders en sectordirecteuren wordt de dagelijkse gang van zaken op een roc weergegeven: de samenwerking tussen docenten, risicoleerlingen in het mbo, doorstroom van deelnemers, beroepspraktijkvorming, personeelsbeleid, begeleiding van zorgleerlingen, voortijdig schoolverlaten, en het pedagogisch klimaat.

Menselijke maat

De portretten onthullen ook een beeld van de teamleiders en sectordirecteuren als mens: wie zijn zij, wat beweegt hen, waar zetten zij zich voor in en waar zijn ze trots op? De gemeenschappelijke noemer is: menselijkheid. De portretten laten zien hoe gecompliceerd een onderwijsorganisatie in elkaar zit en hoe de geportretteerde teamleiders/ sectordirecteuren de menselijke maat weten te bewaren. Gepassioneerde verhalen.

Download de onderzoekspublicatie