Leren in een hybride leeromgeving
Het magazine
Auteurs:
Hybride Alliantie
Publicatiedatum:
Thema:
Arbeidsmarkt - Onderwijs
APA-referentie:
Hybride Alliantie (2016). Leren in een hybride leeromgeving: het magazine. De Hybride Alliantie, juni 2016.
Korte samenvatting:
De hybride leeromgeving verovert steeds meer terrein in het beroepsonderwijs. Het gedachtegoed van de hybride leeromgeving gaat ervan uit dat er een rijke wereld zit tussen een beroep leren op de werkplek en leren in de schoolse context. Niet óf theorie óf praktijk, maar ook passende mengvormen. Niet óf de werkplek óf de school, maar een optimale mix. Dit magazine geeft een beeld van wat de partners van de Hybride Alliantie in de periode april 2014 tot december 2015 zijn tegengekomen en hebben (door)ontwikkeld. De auteurs brengen kort het gedachtegoed van de hybride leeromgeving in beeld en laten ons meekijken door de bril van de onderzoekers. Daarnaast laten zij praktijkvoorbeelden uit het mbo en het hbo zien en komen managers van roc’s aan het woord.
(Her)ontwerpen
Het is de kunst het onderwijs zo te (her)ontwerpen dat het schoolse leren wordt verbonden en verweven met het leren in de beroepspraktijk. Het Model voor het ontwerpen van beroepsgerichte leeromgevingen kan helpen om het beroepsonderwijs te gaan vormen om het beroep of – breder – om de beroepscontext heen. Een hybride leeromgeving beperkt zich niet tot het leerprocedures of de manier van leren alleen. Er wordt ook gekeken naar de omgeving van een beroep, die de kleur, sfeer en cultuur ademt van de context waarin je als beroepsbeoefenaar actief bent en wordt.
Praktijkvoorbeelden
De auteurs lichten drie praktijkvoorbeelden uit het mbo uit: de TechniekFabriek van NedTrain, de Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College en de Opleiding Facilitair Leidinggevende van ROC Nijmegen. In deze cases lezen we hoe de opleidingen aan het werk zijn gegaan met het vormgeven en het inrichten van de hybride leeromgevingen en wat dit betekent voor de school, de docent en de student, en hoe het bedrijfsleven hierbij is betrokken.
Hybride in het hbo
Ook in het hbo is men bezig met het gedachtegoed van de hybride leeromgeving. In dit magazine is aandacht voor vier voorbeelden: de professionele leergemeenschap Allesbinder en de leerwerkplaats Thermion – Academisch gezondheidscentrum van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Groene Kennispoort Twente en de opleiding Small Business Retail Management van de Hogeschool Utrecht.
Digitaal magazine
Download hieronder het digitale magazine. In deze pdf staan verschillende links waarnaar u kunt doorklikken naar andere websites en achtergrondinformatie. De Hybride Alliantie bestaat uit de volgende partners: Aimée Hoeve (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Erica Aalsma (De Leermeesters), Ilya Zitter (Hogeschool Utrecht), José van den Berg (ECBO), Marc Raaijmakers (Koning Willem I College) en Sabine Bolhuis (NedTrain).
Download de onderzoekspublicatieVoor meer informatie neem contact op
Drs. Karel Kans
Drs. Karel Kans
Karel Kans is een ervaren onderzoeker en specialist in de aansluiting tussen arbeidsmarkt en beroepsonderwijs. Karel laat feiten spreken boven belangen. Dat doet hij in evaluatieonderzoek, maar ook als hij met diverse belangengroepen werkt aan een gezamenlijke visie op een goede aansluiting tussen opleidingen en de behoefte van de arbeidsmarkt.
Publicatie overzichtDr. Sandra Wagemakers
Dr. Sandra Wagemakers
Sandra heeft als gepromoveerd onderzoeker sterk ontwikkelde kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvaardigheden. Met haar enthousiasme en analytische blik heeft ze oog voor de directe toepasbaarheid van informatie. Sandra gelooft in de kracht van onderzoek en de doorwerking daarvan in de praktijk. Door haar bijdrage in onderzoek en kennisbenutting, weet ze concrete en inspirerende ideeën ten behoeve van betere kennisdeling toe te passen in andere situaties. Door kennisgedreven te werken, kunnen we onderwijs beter vormgeven. Als onderzoeker heeft Sandra ervaring met thema’s als kennisbenutting, onderzoekende houding en onderwijsinnovaties met ICT.
Publicatie overzicht