Move21 | Formatief beoordelen in het mbo
Informatie en inspiratie voor het (her)ontwerpen en evalueren van formatieve beoordelingspraktijken voor 21ste-eeuwse vaardigheden.
Auteurs:
Migchiel van Diggelen, Kim Dirkx en Desirée Joosten-ten Brinke (Open Universiteit)
Publicatiedatum:
Thema:
Arbeidsmarkt - Onderwijs
APA-referentie:
Van Diggelen, M., Dirkx K., & Joosten-ten Brinke, D. (2020). Formatief beoordelen in het mbo: Informatie en inspiratie voor het (her)ontwerpen en evalueren van formatieve beoordelingspraktijken voor 21ste-eeuwse vaardigheden. Handreiking. ’s-Hertogenbosch: ECBO.
Korte samenvatting:
De handreiking informeert en inspireert docenten en andere medewerkers van mbo-instellingen over hoe zij hun formatieve beoordelingspraktijken van 21ste-eeuwse vaardigheden kunnen ontwerpen, evalueren en herontwerpen. De handreiking biedt een overzicht van wat er uit de literatuur bekend is over beoordelen van 21ste-eeuwse vaardigheden. Ook beschrijft de handreiking een 7-stappenplan voor het systematisch en onderbouwd ontwerpen, evalueren herontwerpen van de formatieve beoordelingspraktijk.
Achtergrond onderzoek Move21
In het driejarige, praktijkgerichte Move21-project staat onderzoek naar 21ste-eeuwse vaardigheden, loopbaancompetenties en burgerschapsvaardigheden van mbo-studenten centraal. Welke vaardigheden zijn van belang en hoe krijgen deze onderwijsaandacht? Hoe dragen innovatieve onderwijsvoorbeelden bij aan de ontwikkeling van deze vaardigheden? En in hoeverre kan formatief beoordelen gerealiseerd worden en van is hiervan de effectiviteit?
Naast de handreiking bestaat het resultaat van dit onderzoeksproject ook uit een praktijkpublicatie en instrumentenoverzicht. Daarnaast biedt de onderzoeksverantwoording een dieper inzicht in de onderzoeksmethodiek en suggesties voor vervolgonderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door ECBO, KBA Nijmegen en de Open Universiteit met financiering van het NRO.
Andere publicaties van het praktijkgerichte onderzoek Move21
- Praktijkpublicatie: Toekomstgerichte vaardigheden in ontwikkeling in het mbo
Een nieuw perspectief op 21ste-eeuwse vaardigheden, loopbaancompetenties en burgerschapsvaardigheden uit de praktijk - Instrumentenoverzicht: Toolkit voor het formatief beoordelen van toekomstgerichte vaardigheden in het mbo
Overzicht van instrumenten om de ontwikkeling van toekomstgerichte vaardigheden zichtbaar te maken en te bevorderen - Onderzoeksverantwoording: Toekomstgerichte vaardigheden in beeld
Informatie over de onderzoeksmethodiek en suggesties voor vervolgonderzoek
Neem contact op voor meer informatie
Dr. Pieter Baay
Dr. Pieter Baay
Pieter levert als senior onderzoeker een bijdrage aan betekenisgeving en vormgeving van toekomstgericht onderwijs. Met 21ste-eeuwse, loopbaan-, en burgerschapsvaardigheden als focus. Door een mix van analytisch vermogen en toegankelijkheid staat hij krachtig in verbinding met wetenschap en praktijk.
Publicatie overzichtDr. Karien Coppens
Dr. Karien Coppens
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als inclusief onderwijs, (onderwijs)loopbanen, ondersteuning van een leven lang ontwikkelen en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Publicatie overzicht