Een tipje van de sluier
Studie participatie Turkse en Marokkaanse vrouwen in Amsterdamse gezondheidszorg
Auteurs:
Melissa Imansoeradi & Marc van der Meer
Publicatiedatum:
Thema's:
Arbeidsmarkt - Onderwijs, Instroom-doorstroom-uitstroom
APA-referentie:
Imansoeradi, M., & Van der Meer, M. (2009). Een tipje van de sluier. Een studie naar de participatie van vrouwen met een Turkse enMarokkaanse achtergrond in de Amsterdamse gezondheidszorg. Amsterdam/'s-Hertogenbosch: Amsterdams Instituut voor Arbeidsmarktstudies (AIAS)/ECBO
Korte samenvatting:
Met het oog op de verwachte personeelstekorten in de gezondheidzorg is het van groot belang de instroom van vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond in de sector te stimuleren. Hiervoor is gerichte en gecoördineerde investering in het beroepsonderwijs en van zorgwerkgevers noodzakelijk. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door het Amsterdams Instituut voor Arbeidsmarktstudies (AIAS) van de UvA en ECBO, in opdracht van bureau SIGRA Dienstverlening. In dit rapport is de beeldvorming rond de gezondheidszorg in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in kaart gebracht. Daarnaast zijn de strategieën van zorgwerkgevers rond intercultureel personeelsbeleid en het bereiken van nieuwe marktsegmenten geanalyseerd.
In Amsterdam wonende vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn nauwelijks in verplegende en verzorgende functies werkzaam. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vrouwen van Surinaamse of Antilliaanse komaf. Voor de overwegend islamitische vrouwen zijn er niet zo zeer religieuze, maar voornamelijk sociaal-culturele belemmeringen om in de zorg te werken. Uit het onderzoek van AIAS en ECBO blijkt dat het beslissend is hoe sterk de sociale controle is en hoe in de huiselijke kring wordt omgegaan met geloofsbeleving en levensoriëntatie. Op het fysieke contact met patiënten en direct omgang met collega’s op het werk rust een sterk taboe in de meer traditionele Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Dit rapport geeft verschillende concrete oplossingsrichtingen voor zowel zorginstellingen als het beroepsonderwijs om de instroom van vrouwen van Turkse en Marokkaanse komaf te vergroten én om ze te behouden voor de gezondheidszorg. Er moet meer voorlichting komen over het brede scala aan veelal onbekende carrièrekansen en -mogelijkheden in de gezondheidszorg.
Onderwijsinstellingen kunnen deze kwetsbare groepen extra begeleiding bieden door het inzetten van mentoren, en door in het curriculum aandacht te besteden aan culturele diversiteit. Zorginstellingen kunnen hun zorgarrangementen meer aanpassen aan deze nieuwe doelgroepen, uit maatschappelijke en financiële motieven. Nieuwe zorgarrangementen kunnen helpen het zorgaanbod en daardoor het marktaandeel te vergroten. Om interculturalisatie te laten slagen is beleid nodig waarin sprake is van een tweerichtingsverkeer tussen zorgwerkgevers en personeel. Daartoe is bewustwording in alle lagen van de organisatie nodig, niet eenmalig en voor de korte termijn, maar structureel. Daarbij past multicultureel personeelsbeleid, met concrete investeringen in opleiding en loopbaankansen voor potentiële intreders. Ook moet er aandacht zijn voor beeldvorming, beroepsoriëntatie en het anders inrichten van werkproceduressen.
Download de onderzoekspublicatieVoor meer informatie neem contact op
Drs. Karel Kans
Drs. Karel Kans
Karel Kans is een ervaren onderzoeker en specialist in de aansluiting tussen arbeidsmarkt en beroepsonderwijs. Karel laat feiten spreken boven belangen. Dat doet hij in evaluatieonderzoek, maar ook als hij met diverse belangengroepen werkt aan een gezamenlijke visie op een goede aansluiting tussen opleidingen en de behoefte van de arbeidsmarkt.
Publicatie overzichtIr. Hester Smulders
Ir. Hester Smulders
Hester is senior onderzoeker bij ECBO. Zij richt zich op de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Hoe samenwerking wordt vormgegeven en hoe onderwijs aansluit op ontwikkelingen in het werkveld. Zij vindt het van belang dat kennis die voorhanden is wordt benut en wordt gedeeld.
Dr. Sandra Wagemakers
Dr. Sandra Wagemakers
Sandra heeft als gepromoveerd onderzoeker sterk ontwikkelde kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvaardigheden. Met haar enthousiasme en analytische blik heeft ze oog voor de directe toepasbaarheid van informatie. Sandra gelooft in de kracht van onderzoek en de doorwerking daarvan in de praktijk. Door haar bijdrage in onderzoek en kennisbenutting, weet ze concrete en inspirerende ideeën ten behoeve van betere kennisdeling toe te passen in andere situaties. Door kennisgedreven te werken, kunnen we onderwijs beter vormgeven. Als onderzoeker heeft Sandra ervaring met thema’s als kennisbenutting, onderzoekende houding en onderwijsinnovaties met ICT.
Publicatie overzicht