Een stukje van de Nederlandse droom
Doorstroom van vmbo naar havo. derzoek van ECBO.
Auteurs:
Wil van Esch & Jan Neuvel
Publicatiedatum:
Thema:
Instroom-doorstroom-uitstroom
APA-referentie:
Van Esch, W., & Neuvel, J. (2009). Een stukje van de Nederlandse droom: doorstroom van vmbo naar havo. ’s-Hertogenbosch/Amsterdam: ECBO.
Korte samenvatting:
Het aantal scholieren dat na het vmbo doorleert op de havo, blijft groeien. Vooral allochtonen proberen via deze route alsnog een havo-diploma te halen, blijkt uit onderzoek van ECBO. Steeds meer leerlingen uit de theoretische leerweg kiezen voor het havo: de afgelopen jaren steeg het percentage van 15% naar 21%. Voor laatbloeiers en leerlingen van allochtone afkomst is het een tweede kans om versneld door te stromen naar het hbo. Ongeveer driekwart van de vmbo’ers haalt het havo en bijna tweederde gaat naar het hbo. Dat resultaat blijft achter bij dat van leerlingen uit havo 3, maar dat laat zich deels verklaren door het beleid in veel havo?s om vmbo’ers niet toe te staan havo 4 opnieuw te doen. Wordt het havo-diploma gehaald, dan is er geen verschil in de doorstroom naar het hbo. Veel havo?s stellen aanvullende eisen, zoals een gemiddeld eindcijfer of een positief advies van de mentor. Daarmee geven ze een signaal af dat de overstap niet gemakkelijk is. Wie verwacht dat havo?s de vmbo’ers dan ook extra begeleiden, heeft het mis: systematische steun komt nog weinig voor. Dat draagt eveneens er aan bij dat een deel van de vmbo’ers het havo niet haalt. Voor relatief veel tl?ers is de havo-route dus aantrekkelijk. Of er ruimte is voor verdere groei, of dat moet worden aangemoedigd, of dat het mbo de voorkeur krijgt, hangt mede af van mogelijkheden voor extra hulp aan potentiële havisten en een adequate beroepskeuzebegeleiding in het vmbo.
Download de onderzoekspublicatieVoor meer informatie neem contact op
Ronald Ferket Msc.
Ronald Ferket Msc.
Ronald’s werk richt zich op het ontwikkelen van data gestuurde oplossing. Zijn passie voor data vertaalt zich in onuitputtelijke enthousiasme en creatieve invalshoeken. In zijn projecten slaagt hij erin om gecombineerde databronnen te vertalen naar gebruikstoepassing zoals dashboards en innovatieve voorspelmodellen.
Drs. Jose Hermanussen
Drs. Jose Hermanussen
Jose Hermanussen heeft ruim 18 jaar ervaring in het beleids- en praktijkgericht onderwijsonderzoek. Haar methodologische expertise is breed en omvat zowel de uitvoering van casestudies en surveyonderzoek als proces-, effect- en verklarende evaluaties. Inhoudelijk is ze gespecialiseerd in vraagstukken op het vlak van organisatie, beleid en bestuur van mbo-instellingen in relatie tot versterking van onderwijskwaliteit, docentprofessionalisering en regionale samenwerking. Zij heeft specifieke ervaring met onderzoek naar de doorwerking of impact van interventies.
Publicatie overzichtDr. Karien Coppens
Dr. Karien Coppens
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als inclusief onderwijs, (onderwijs)loopbanen, ondersteuning van een leven lang ontwikkelen en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Publicatie overzicht