Actueel beroepscompetentieprofiel voor de Reisbranche

Auteurs:

Karel Kans & Denise Bijman

Publicatiedatum:


Thema:

Arbeidsmarkt - Onderwijs

APA-referentie:

Bijman, D. & Kans, K., (2018). Actueel beroepscompetentieprofiel voor de Reisbranche ’s-Hertogenbosch: ECBO

Korte samenvatting:

De reisbranche is volop in beweging. Bedrijven en medewerkers in de reisbranche worden geconfronteerd met nieuwe technologieën en snelle veranderingen in de vraag van de consument. Veel reizen worden niet meer verkocht via reisbureaus, maar via het internet. Het contact met klanten verloopt steeds meer online in plaats van face-to-face in het reisbureau. Dit betekent niet dat het werk voor de Commercieel medewerker travel verdwijnt, maar wel dat het werk verandert. Het was daarom tijd voor een actualisering van het beroepscompetentieprofiel voor de Commercieel medewerker travel. Ecbo/CINOP heeft in samenwerking met bedrijven uit de reisbranche en Stichting Reiswerk het beroepscompetentieprofiel uit 2011  geactualiseerd. Opdrachtgever was het bestuur van Stichting Reiswerk.

Een belangrijke verandering voor de Commercieel medewerker travel is het omgaan met mondige, en goed geïnformeerde klanten. Dankzij de grote hoeveelheid informatie over de bestemmingen die online beschikbaar is, kloppen klanten met een groot aantal vragen en verlangens bij de Commercieel medewerker travel aan. Het contact verloopt via allerlei  kanalen (omnichannel).

Dankzij het nieuwe BCP voor de Commercieel medewerker travel kan er een nieuw kwalificatiedossier (KD) Travel, Leisure & Hospitality worden opgesteld. Daarmee blijven de opleidingen voor de Commercieel medewerker travel up-to-date.

Download de onderzoekspublicatie