Zo doen wij onderzoek
ECBO is gespecialiseerd in wetenschappelijk verantwoord onderzoek rondom het (middelbaar)beroepsonderwijs en een leven lang ontwikkelen. We brengen onderwijsontwikkelingen in kaart en initiëren en versterken sectorbrede innovatie- en ontwikkeltrajecten. We voeren verkenningen uit, monitoren, evalueren en publiceren. Onafhankelijk en objectief. Daarnaast dragen we bij aan het verbeteren en vernieuwen van het (middelbaar)beroepsonderwijs en een leven lang ontwikkelen, door kennis uit onderzoek toepasbaar te maken en te delen.
Onze expertise: onderzoeksthema’s
Onze onderzoekers zijn gespecialiseerd in verschillende thema’s op het gebied van (middelbaar)beroepsonderwijs en een leven lang ontwikkelen.
- In-, door- en uitstroom: Studenten kunnen wisselen van opleidingsrichting of leerweg
- Inrichting van de onderwijsorganisatie: kwaliteitsverbetering en borging van het onderwijs
- Professionalisering van docenten/opleiders: Docenten zijn cruciaal bij leerprocessen op school of werk
- Basisvaardigheden, 21ste- eeuwse vaardigheden: Geletterdheid, gecijferdheid en probleemoplossend vermogen
- Aansluiting arbeidsmarkt – Onderwijs: Vaardigheden voor goed functioneren op de arbeidsmarkt.
Ons doel is het doen van onderzoek met impact:
- onderzoek dat leidt tot individuele ontwikkeling en schoolontwikkeling.
- onderzoek dat feedback en dialoog in de praktijk ondersteunt.
- onderzoek naar het effect van beleid van overheid of sectororganisaties.
Onderzoekspublicaties en -overzicht
Na afronding van een onderzoek publiceert ECBO het rapport op de website. De onderzoekspublicaties zijn vrij toegankelijk. Ze zijn ingedeeld in onze vijf expertise thema’s rondom het (middelbaar)beroepsonderwijs en een leven lang ontwikkelen. Daarnaast vind je hier een overzicht van lopen en gestart onderzoek van afgelopen jaar.
Het team: onderwijsdeskundigen, sociale wetenschappers en experts kennisverspreiding
Ons team van onderwijskundigen en sociale wetenschappers heeft veel kennis van beroepsonderwijs en een leven lang ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Onze onderzoekers en experts kennisverspreiding hebben oog voor praktijkomstandigheden. Wij hebben een uitgebreid netwerk in het onderwijs, het beleidsveld en de wereld van onderzoek, ook internationaal.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem voor meer informatie contact met ons op.
Onderzoeksmethodes
Wij gebruiken diverse onderzoeksmethoden en -technieken, zowel kwalitatief als kwantitatief: monitoring en evaluatie, literatuuronderzoek en pilotstudies, focusgroepen en interviews, en het analyseren van (grootschalige) databases.
Neem voor meer informatie contact op
Drs. Karel Kans
Drs. Karel Kans
Karel Kans is een ervaren onderzoeker en specialist in de aansluiting tussen arbeidsmarkt en beroepsonderwijs. Karel laat feiten spreken boven belangen. Dat doet hij in evaluatieonderzoek, maar ook als hij met diverse belangengroepen werkt aan een gezamenlijke visie op een goede aansluiting tussen opleidingen en de behoefte van de arbeidsmarkt.
Publicatie overzichtDrs. Jose Hermanussen
Drs. Jose Hermanussen
Jose Hermanussen heeft ruim 18 jaar ervaring in het beleids- en praktijkgericht onderwijsonderzoek. Haar methodologische expertise is breed en omvat zowel de uitvoering van casestudies en surveyonderzoek als proces-, effect- en verklarende evaluaties. Inhoudelijk is ze gespecialiseerd in vraagstukken op het vlak van organisatie, beleid en bestuur van mbo-instellingen in relatie tot versterking van onderwijskwaliteit, docentprofessionalisering en regionale samenwerking. Zij heeft specifieke ervaring met onderzoek naar de doorwerking of impact van interventies.
Publicatie overzichtAnnemarie Groot, MA
Annemarie Groot, MA
Annemarie is als onderzoeker gespecialiseerd in basisvaardigheden. Zij werkt oplossingsgericht en is sterk in het verbinden van onderzoek aan de praktijk. Annemarie doet zowel kwalitatief onderzoek als kwantitatieve analyses. Ze heeft een achtergrond als docent en consultant en weet goed de vertaalslag te maken naar de betekenis voor het onderwijs.
Publicatie overzichtDr. Karien Coppens
Dr. Karien Coppens
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als inclusief onderwijs, (onderwijs)loopbanen, ondersteuning van een leven lang ontwikkelen en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Publicatie overzichtDr. Pieter Baay
Dr. Pieter Baay
Pieter levert als senior onderzoeker een bijdrage aan betekenisgeving en vormgeving van toekomstgericht onderwijs. Met 21ste-eeuwse, loopbaan-, en burgerschapsvaardigheden als focus. Door een mix van analytisch vermogen en toegankelijkheid staat hij krachtig in verbinding met wetenschap en praktijk.
Publicatie overzichtDr. Sandra Wagemakers
Dr. Sandra Wagemakers
Sandra heeft als gepromoveerd onderzoeker sterk ontwikkelde kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvaardigheden. Met haar enthousiasme en analytische blik heeft ze oog voor de directe toepasbaarheid van informatie. Sandra gelooft in de kracht van onderzoek en de doorwerking daarvan in de praktijk. Door haar bijdrage in onderzoek en kennisbenutting, weet ze concrete en inspirerende ideeën ten behoeve van betere kennisdeling toe te passen in andere situaties. Door kennisgedreven te werken, kunnen we onderwijs beter vormgeven. Als onderzoeker heeft Sandra ervaring met thema’s als kennisbenutting, onderzoekende houding en onderwijsinnovaties met ICT.
Publicatie overzichtRonald Ferket Msc.
Ronald Ferket Msc.
Ronald’s werk richt zich op het ontwikkelen van data gestuurde oplossing. Zijn passie voor data vertaalt zich in onuitputtelijke enthousiasme en creatieve invalshoeken. In zijn projecten slaagt hij erin om gecombineerde databronnen te vertalen naar gebruikstoepassing zoals dashboards en innovatieve voorspelmodellen.
Dr. Bart Kleine Deters
Dr. Bart Kleine Deters
Bart is een breed geïnteresseerde senior onderzoeker. Als jurist en bestuurskundige heeft hij een interessante combinatie van vaardigheden, zowel kwalitatief als kwantitatief. Zo combineerde hij diepgravende analyse van onderwijswetgeving met statistische impactevaluatie voor z’n promotieonderzoek aan United Nations University in Maastricht. Zijn ervaring als docent helpt hem om scherp te blijven op praktische toepasbaarheid van onderzoeksresultaten.