Onderwijsorganisatie
De organisatie en inrichting van leren in het beroepsonderwijs zijn belangrijke taken voor beleid en bestuur. Sinds een aantal jaren staat onderwijskwaliteit in alle onderwijssectoren, ook in het mbo, in het centrum van de aandacht van de bestuurders. Het is tenslotte de maatschappelijke verantwoordelijkheid van schoolbesturen om te zorgen voor kwalitatief goed onderwijs.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De zorg voor goed onderwijs vereist dat alle ‘lagen’ in de organisatie zich richten op onderwijskwaliteit. Van teams tot kwaliteitszorg en van ondersteuners tot directie, ieder in een eigen rol.
Compleet beeld
Een belangrijk vraagstuk is wat de effectiviteit is van de instrumenten die de mbo-sector zelf inzet voor kwaliteitsverbetering en borging van het onderwijs. Denk aan instrumenten als instellingsaudits, peer auditing en teamreviews.
Ook kijken we naar de organisatiefactoren die van invloed zijn op de effectiviteit. In hoeverre beïnvloedt de mate waarin instrumenten vanuit HRM, kwaliteitszorg en onderwijsinnovatie op elkaar zijn afgestemd de effectiviteit?
Samen werken aan effectiviteit
Wil je meer weten over kwaliteitsverbetering? Neem contact op met José Hermanussen, Alieke Hofland of Rozemarijn van Toly.
Neem contact op voor meer informatie
Drs. Jose Hermanussen
Drs. Jose Hermanussen
Jose Hermanussen heeft ruim 18 jaar ervaring in het beleids- en praktijkgericht onderwijsonderzoek. Haar methodologische expertise is breed en omvat zowel de uitvoering van casestudies en surveyonderzoek als proces-, effect- en verklarende evaluaties. Inhoudelijk is ze gespecialiseerd in vraagstukken op het vlak van organisatie, beleid en bestuur van mbo-instellingen in relatie tot versterking van onderwijskwaliteit, docentprofessionalisering en regionale samenwerking. Zij heeft specifieke ervaring met onderzoek naar de doorwerking of impact van interventies.
Publicatie overzicht