Start onderzoek: Verdieping groeistrategie Samen Opleiden & Professionaliseren

26 november 2020
Op verzoek van het Ministerie van OCW voert ECBO onderzoek uit naar een groeistrategie van de opleidingsvorm ‘Samen Opleiden en Professionaliseren’ (SO&P). Deze vorm van opleiden is niet meer weg te denken uit de lerarenopleidingen. Lerarenopleidingen en scholen vormden zulke partnerschappen om aankomende docenten meer in de praktijk op te leiden. Op dit moment zijn er 102 SO&P-samenwerkingsverbanden. Ambitie van het ministerie van OCW en de sectorraden is om in 2025 100% van de studenten aan een lerarenopleiding op te leiden volgens dit concept.
Hoe ziet de route naar de 100% dekking eruit? Hoe zorg je ervoor dat er meer scholen gaan deelnemen? Zijn er knelpunten waarvoor een oplossing gevonden dient te worden? ECBO gaat onderzoeken hoe deze uitbreiding in de toekomst concreet ingevuld en georganiseerd kan worden. Daarnaast geeft dit onderzoek input voor strategisch advies op lerarenbeleid en dient het als informatie voor een nieuw kabinet. Het onderzoek gaat over alle onderwijssectoren.
Neem contact op voor meer informatie
Drs. Jose Hermanussen
Drs. Jose Hermanussen
Jose Hermanussen heeft ruim 18 jaar ervaring in het beleids- en praktijkgericht onderwijsonderzoek. Haar methodologische expertise is breed en omvat zowel de uitvoering van casestudies en surveyonderzoek als proces-, effect- en verklarende evaluaties. Inhoudelijk is ze gespecialiseerd in vraagstukken op het vlak van organisatie, beleid en bestuur van mbo-instellingen in relatie tot versterking van onderwijskwaliteit, docentprofessionalisering en regionale samenwerking. Zij heeft specifieke ervaring met onderzoek naar de doorwerking of impact van interventies.
Publicatie overzichtDr. Sanne van Herpen
Dr. Sanne van Herpen
Sanne (Ph.D.) is managing onderwijskundig onderzoeker met ervaring in wetenschappelijk, beleids- en contractonderzoek op het gebied van toegankelijk (hoger) onderwijs. Vanuit gedegen onderzoek streeft zij naar concrete verbeteringen in de onderwijspraktijk en in het onderwijsbeleid. Haar expertise ligt rondom transitiemomenten in de schoolloopbaan (instroom, doorstroom, uitval), leergedrag van studenten, en de kwaliteit van de leeromgeving en toetsing. Haar methodologische ervaring is breed en omvat onder andere vragenlijstonderzoek, interview- en case studies, quasi-experimenteel onderzoek en literatuurstudies. Sanne is nieuwsgierig, analytisch, en een kritisch constructieve gesprekspartner om tot innovatieve oplossingen te komen.
Annemarie Groot, MA
Annemarie Groot, MA
Annemarie is als onderzoeker gespecialiseerd in basisvaardigheden. Zij werkt oplossingsgericht en is sterk in het verbinden van onderzoek aan de praktijk. Annemarie doet zowel kwalitatief onderzoek als kwantitatieve analyses. Ze heeft een achtergrond als docent en consultant en weet goed de vertaalslag te maken naar de betekenis voor het onderwijs.
Publicatie overzicht