Kun je ondernemerschap ook leren?

14 mei 2020

En wat is daarvoor nodig?

Ondernemerschap… bij sommige mensen zit dat gewoon in het bloed. Maar kun je ondernemerschap ook leren? Om welke competenties gaat het dan? En hoe ziet een goede leeromgeving voor ondernemerschapsonderwijs er uit? Een onderzoeksteam dook in de literatuur en ontwikkelde een set van principes voor het ontwerpen van en reflecteren op een effectieve onderwijsvorm.

Aanleren en ontwikkelen

Bij “ondernemerschap” wordt al gauw gedacht aan start-ups en startende bedrijven, maar inmiddels is er ook meer aandacht voor de bredere zin van het woord. Bijvoorbeeld kansen zien en ideeën omzetten in daden met toegevoegde waarde. Dat kan net zo goed een sociale of culturele waarde zijn. Ondernemerschapsonderwijs kan zich dus ook toeleggen op het aanleren en ontwikkelen van het waardecreatieproces.

Verbinding tussen wat en hoe

In hun overzichtsstudies voor het NRO hebben de onderzoekers de verbinding tussen de wat- en de hoe-vraag van het waardecreatieproces onder de loep genomen: het zien van ideeën, verkennen en evalueren van je mogelijkheden en in actie komen. Samen vormen deze drie stappen het ondernemende proces. Behalve persoonlijkheid speelt kennis van zaken dus wel degelijk een belangrijke rol. Wat betekent dit voor de inrichting van het onderwijs? Welke boodschap willen de onderzoekers nu aan het onderwijs meegeven?

Meer lezen over dit thema?

De ondernemingsgeest zat er bij Maarten en Tom al op het mbo in

Oud-topkarateka Halil Çuha wil anderen in hun ontwikkeling sterken

Hoe kan het onderwijs studenten voorbereiden op het werk van de toekomst?