Hoe de Tech Campus van ROC Midden Nederland werkt aan gepersonaliseerd leren: inspiratie voor de onderwijspraktijk

Gepersonaliseerd onderwijs (1)
Gertjan Kleijne – ComicHouseNL

10 november 2020

De Tech Campus van ROC Midden Nederland is volop bezig met de ontwikkeling van gepersonaliseerd onderwijs. In dit proces ontwikkelde ECBO samen met ROC Midden Nederland een scan voor deze vorm van leren. Met dit hulpmiddel voor de onderwijspraktijk kan gepersonaliseerd leren in het eigen onderwijs invulling krijgen. De scan is gepubliceerd in het rapport ‘Samen bouwen aan leren’. Dit biedt inspiratie voor wanneer je zelf bezig bent of wil starten met gepersonaliseerd onderwijs. De publicatie vertelt het verhaal van de visie van de Tech Campus op gepersonaliseerd onderwijs en hoe deze visie vorm krijgt binnen de teams op de mbo-school.

Terugblik, plannen en ambities

Eerder werd de visie van ROC Midden Nederland op goed onderwijs uitgewerkt in dimensies van gepersonaliseerd leren. Deze dimensies zijn een hulpmiddel om het gesprek over ambities en realiteit van gepersonaliseerd leren in de onderwijspraktijk te voeren. De scan is een aanvullende ontwikkeling op deze dimensies. Hiermee ondersteunde ECBO de Tech Campus door kennis uit onderzoek over gepersonaliseerd onderwijs toe te passen op de context van ROC Midden Nederland.

In de publicatie delen studenten, docenten, opleidingsmanagers, onderwijskundigen en directeuren praktijkvoorbeelden binnen de teams. Daarnaast nemen zij je mee in de plannen en ambities voor dit schooljaar. In het slothoofdstuk delen Joeri Baarda (CINOP/Hogeschool Utrecht) en Bart van Rosmalen (HKU/Onderwijs124) hun inzichten hoe de onderwijsinnovatie in de toekomst verder vorm kan krijgen.

Directeuren Mirjam Bosch en Robert Koch (ROC Midden Nederland): “Samen met CINOP-ECBO delen we in deze publicatie waar we nu staan met ons gepersonaliseerd onderwijs. Vanuit onze visie delen we voorbeelden, ambities en reflecties. Om met en van elkaar te leren en gepersonaliseerd onderwijs binnen de Tech Campus verder vorm te geven. Iedereen die geïnteresseerd is hoe je in de praktijk, vanuit een duidelijke visie, onderwijs kunt ontwikkelen raden wij aan deze publicatie te lezen. #TechCampusBruist”

Meer lezen over dit thema?