Governance in het mbo tijdens en na corona

16 april 2020
Nooit eerder moest het Nederlandse beroepsonderwijs in zo’n korte tijd zo’n radicale ingreep doen als onder druk van de COVID-19-crisis: de schoolgebouwen werden gesloten, docenten gingen vanuit huis aan het werk, overschakelen naar afstandsonderwijs.
Het is bewonderenswaardig in welk tempo de mbo-instellingen wisten om te schakelen. Dit dankzij de inspanningen van docenten, IT-beheerders, teamleiders, kortom zo’n beetje iedereen die in de sector werkt. En dat alles met besturing die respect afdwingt: snel, doortastend en onconventioneel.
Er zijn inmiddels voorzichtige signalen dat we de eerste fase van deze crisis achter ons (kunnen) laten. Daarbij overheerst een gevoel dat deze crisis zo ingrijpend is dat we niet meer terugkeren naar de tijden van voor corona. Ook het mbo zal lessen moeten trekken uit de huidige coronacrisis. Dit zal een gezamenlijk proces zijn, van professionals, bestuurders en andere partners.
Artikel en online symposium
TIAS en ECBO schreven een artikel ter verkenning van de uitdagingen en kwesties die hierin van belang zijn en faciliteerden op 30 april 2020 een online symposium om met elkaar het gesprek hierover aan te gaan.
Auteurs
Marc Vermeulen, Jose Hermanussen, Morris Oosterling, m.m.v. Theo Camps, Margriet van der Sluis
DownloadNeem contact op voor meer informatie
Drs. Jose Hermanussen
Drs. Jose Hermanussen
Jose Hermanussen heeft ruim 18 jaar ervaring in het beleids- en praktijkgericht onderwijsonderzoek. Haar methodologische expertise is breed en omvat zowel de uitvoering van casestudies en surveyonderzoek als proces-, effect- en verklarende evaluaties. Inhoudelijk is ze gespecialiseerd in vraagstukken op het vlak van organisatie, beleid en bestuur van mbo-instellingen in relatie tot versterking van onderwijskwaliteit, docentprofessionalisering en regionale samenwerking. Zij heeft specifieke ervaring met onderzoek naar de doorwerking of impact van interventies.
Publicatie overzicht