Discussiepanel governance in het mbo in en na corona

26 mei 2020

Op 30 april 2020 organiseerden ECBO en TIAS naar aanleiding van het artikel over ‘Governance in het mbo tijdens en na corona’ een online symposium. Mbo-bestuurders, toezichthouders en strategische staf gingen in de levendige discussiebijeenkomst met elkaar het gesprek aan, over de grootste kopzorgen van dit moment. Daarnaast deelden zij de belangrijkste kernopgaven voor de toekomst. Diplomawaarde, kwaliteit van afstandsleren, veiligheid, leiderschap, effectmonitoring, verantwoording en het belang van scenario-ontwikkeling –in verbinding met de buitenwereld bleken belangrijke issues.

Discussiepanel: ‘Op weg naar het nieuwe normaal na corona’

Aan het eind van de bijeenkomst gaven de deelnemers aan – in deze onzekere coronatijden – sterke behoefte te hebben aan meer van dit soort discussie- en kennisdelingsbijeenkomsten op bestuurlijk niveau. Om in deze behoefte te voorzien, creëerden ECBO en TIAS een online discussiepanel dat een paar keer per jaar samenkomt: ‘Op weg naar het nieuwe normaal na corona’. De experts en ECBO en TIAS schrijven whitepapers als input voor discussie tijdens de bijeenkomsten in het panel. Zij publiceerden tot nu toe twee whitepapers en een artikel voor een symposiumreeks over Governance in het mbo in coronatijd wat leidde tot de start van het discussiepanel over de volgende thema’s”

  • Beoordelen en examineren in het mbo in tijden van Corona: De waarborging van examenkwaliteit bleek tijdens het online symposium een belangrijk aandachtspunt te zijn. Er is een grote behoefte om het civiel effect van de mbo-opleidingen ook onder de sterke gewijzigde omstandigheden overeind te houden. Het whitepaper gaat in op wat daarbij komt kijken vanuit bestuurlijk perspectief.
  • Beroepspraktijkvorming in tijden van corona (Stage/BPV): Dit whitepaper gaat in op de probleemverkenning van operationele vraagstukken over stages en corona en de fundamentele koers van het mbo.
  • Governance in het mbo tijdens en na corona: Ook het mbo zal lessen moeten trekken uit de huidige coronacrisis. TIAS en ECBO schreven een artikel ter verkenning van de uitdagingen en kwesties die hierin van belang zijn.

Organisatie

Prof. dr. Marc Vermeulen (TIAS), Drs. José Hermanussen, Drs. Karel Kans (beiden ECBO), Margriet van der Sluis (TIAS), Dr. Morris Oosterling (Aizen Wetenschap en Bedrijf) en Prof. dr. Theo Camps (TIAS).

Gerelateerde items

Digital learning als versneller van kennisbenutting in de energietransitie

Pilot GGZ-ondersteuning creëert extra voorwaarden voor voorkoming voortijdig schoolverlaten

Tweede enquête impact coronacrisis beroepsonderwijs | Deel jouw ervaringen

Whitepaper | Impuls aan kennisgedreven onderwijsontwikkeling in het mbo: de treinmetafoor als kijk- en ontwikkelkader

ECBO ondersteunt zelfevaluatie convenanten vermindering lerarentekort po in G5