Gáán voor je doel | Dimensies: ondernemerschapsonderwijs

Halil Cuha, eigenaar qh performance, result coach & fitness expert
Halil Cuha, eigenaar qh performance, result coach & fitness expert

12 mei 2020

Dit artikel is onderdeel van het magazine Dimensies: Ondernemerschapsonderwijs – nummer 40 mei 2020. Lees hier meer over de opzet en het doel van het magazine.

Halil Çuha heeft een missie. Wat hij geleerd heeft in zijn carrière als topsporter, zijn opleidingen, stages en werk zet hij graag in om anderen in hun ontwikkeling te sterken.

Bekers

Het had ook anders kunnen lopen. Op zijn achtste begon Halil Çuha met karate. In het kantoor van zijn sportschool in Doorn staat het tastbare bewijs van zijn talent: een prijzenkast tot de nok gevuld met bekers en medailles, gewonnen in nationale en internationale wedstrijden. Na het Nederlands kampioenschap werd hij geselecteerd en bondslid van de Nederlandse kernploeg. Op dat moment wist hij al: “Sport is het tofste wat er is en daar wil ik iets mee doen voor de rest van mijn leven.” Lacht: “Ik wou gewoon wereldkampioen worden, dat was mijn doel.” Jacky Chan films – al was dat net even anders – golden als inspiratiebron. En niet te vergeten zijn mentor.

Halil deed mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland. “Mijn traptechnieken waren mijn specialiteit.” Blessures brachten hem op zijn 13de in contact met het beroep van fysiotherapeut: ‘mensen beter maken zodat jij zo snel mogelijk weer je ding kan doen’. Dat wilde hij ook. Het grote plan was glashelder: karate en fysiotherapie. Na vmbo-TL koos hij voor de niveau 4 mbo-opleiding Sport- en bewegingscoördinator aan het Sport College als voorbereiding op het hbo fysiotherapie. Om later sterker te staan op de arbeidsmarkt besloot hij zich in personal trainingsprogramma’s te verdiepen, om zo de combinatie te kunnen maken met het werk van een fysiotherapeut.

Nieuwe filosofie

“In mijn stage op het mbo wilde ik les hebben van de beste trainers”, vertelt Halil, “want òf ik doe iets en ik wil winnen, òf ik doe het niet. Daar zit weinig tussen.” Bij zijn eerste stageadres trok hij vanwege slechte begeleiding na twee weken de deur achter zich dicht. Via zijn mbo-docenten Tommy en Albert die een bootcampclub begonnen waren, kreeg hij op eigen verzoek een stageplek. Niet gebruikelijk om stage te lopen bij docenten, maar vanwege zijn gedrevenheid en commitment met leren mocht het. Een bepalende stap, zo bleek, want de stage mondde uit in een baan. Na zijn stage kreeg hij de kans een eigen sportschool in Doorn op te zetten. “Op de islamitische basisschool en in de buurt had ik weinig contact met autochtone Nederlanders en hoe zij leven, laat staan met functies in grote bedrijven. Dat kende ik allemaal niet. Via Tommy en Albert ging er letterlijk een wereld voor me open. Dat werkt twee kanten op”, licht Halil toe. “Als jij als student gemotiveerd bent om te leren en te groeien, dan vinden zij het ook tof om met je te werken.” In samenwerking ontwikkelden ze een nieuwe filosofie van coaching en personal training: eentje die langer effect heeft dan de duur van het trainingsschema en die niet focust op wat je moet dóen, maar op wie je moet zíjn om te kunnen bereiken wat je wilt.  

Rugzak

Toen hij op zijn 21ste door een blessure moest stoppen met karate en de dagelijkse karatetrainingen wegvielen, vulde hij de ‘zeeën van tijd’ met de opleiding fysiotherapie, gaf trainingen door de week en in het weekend en volgde een ondernemerscursus. Gesteund door thuis en geïnspireerd door Muhammed Ali – ‘Suffer now and live the rest of your life as a champion’ – koos hij voor zijn ontwikkeling boven meteen geld verdienen. Net als sport, zit ook leren in zijn bloed. “Ik heb toptrainers gehad. Tijdens mijn stage was er nog geen OV-chipkaart, maar ik leerde zo veel, dat ik het reizen en betalen voor mijn eigen kaartje ervoor over had. De stage heeft mijn rugzak goed gevuld. Nu kan ik mijn kennis overdragen.”

Ontwikkelen

Het contact met het Sport College in Utrecht bleef. Halil was bijvoorbeeld  juylid voor studenten die een ondernemingsplan pitchen. Ook nam hij een stagiair aan van het Sport College, in wie de school een zelfde gedrevenheid herkende. De stagiair maakte uren ‘op de vloer’, deed opdrachten en is door Halil opgeleid om zelf volledige trainingen aan cliënten te kunnen geven. En hij nam Theo als trainer aan, die zelf in het programma bij Halil een transformatie doormaakte. Halil: “Je kunt werken ìn je business of áán je business. Als je constant in je business werkt, verlies je de focus om eraan te bouwen.” Aldus geschiedde. Op een nieuwe, grotere locatie vormt het duo inmiddels het team van QH Performance, waar ze als result coaches met Halil aan het roer personal training verzorgen, training in kleine groepjes en bedrijfstrainingen. En vooral ook werken aan hun grotere missie, namelijk ervoor zorgen dat in 2023 het percentage inwoners uit Doorn en omgeving met een gezonde en fitte leefstijl met 15% is gestegen. Halil kijkt uit naar de grote kick off, die gepland staat na de coronaperiode.

“In dit vak blijf je je ontwikkelen”, zegt Halil. “Het is heel simpel, òf je groeit òf je krimpt.” Vult aan: “Op school heb je de veilige wereld. Op je stage zie je hoe het er daadwerkelijk aan toegaat. Zie je stage als een kans om de echte wereld te leren kennen. Zo kun je kijken of dit het is wat je wilt. Als je met die instelling een stage ingaat, haal je eruit waar het voor bedoeld is en kun je gáán voor wat je wilt. Hoe je erin stapt bepaalt wat je eruit kunt halen.”

Lees ook de andere artikelen uit Dimensies 40: Ondernemerschapsonderwijs