Instroom – doorstroom – uitstroom
Studenten kunnen op verschillende momenten wisselen van schooltype, opleidingsrichting of leerweg. Via het vmbo, mbo en/of hbo stromen leerlingen door het beroepsonderwijs en behalen ze ‘hun’ onderwijsniveau. In het Nederlandse onderwijsstelsel zijn er naast de reguliere leerroutes veel overstapmogelijkheden. Dat maakt tal van onderwijsloopbanen in en na het mbo mogelijk. ECBO analyseert instroom, doorstroom en uitstroom van studenten in het beroepsonderwijs.
Leerlingstromen
We analyseren de stromen van mogelijke onderwijsloopbanen in en na het mbo. Daarbij kijken we naar de gehele beroepskolom. De studenten staan altijd centraal. Welke routes kiezen studenten en welke routes zijn het meest succesvol? Met het onderzoek dat we doen verkrijgen we meer inzicht in de onderwijsloopbanen, leerlingstromen en de ontwikkelingen daar binnen. Daarnaast onderzoeken we het effect van beleid op deze stromen.
Kwantitatieve data
Binnen ECBO hebben we ruime ervaring met het monitoren en evalueren van onderwijsbeleid. Bovendien zijn we volledig thuis in het analyseren van studentgegevens. Voor het onderzoek naar leerlingstromen hebben we toegang tot een grote hoeveelheid kwantitatieve data. We analyseren registratiedata, waarbij we gebruikmaken van databestanden van DUO. Het onderzoek beslaat de hele keten, van vmbo bb tot hbo.
In context
We monitoren de leerlingstromen in de beroepskolom en evalueren het effect van beleid daarop. Het gaat niet alleen om kwantitatieve data, we weten ze ook in de context te plaatsen en te duiden. Zo zijn we betrokken bij belangrijke vernieuwingen. Denk daarbij aan doorlopende leerlijnen (vakmanschap- en technologieroute) en de Associate Degree, maar ook aan politiek actuele zaken, zoals doorstroom mbo-hbo en gelijke kansen binnen het onderwijs.
Meer weten?
Ronald Ferket Msc.
Ronald Ferket Msc.
Ronald’s werk richt zich op het ontwikkelen van data gestuurde oplossing. Zijn passie voor data vertaalt zich in onuitputtelijke enthousiasme en creatieve invalshoeken. In zijn projecten slaagt hij erin om gecombineerde databronnen te vertalen naar gebruikstoepassing zoals dashboards en innovatieve voorspelmodellen.
Dr. Karien Coppens
Dr. Karien Coppens
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als inclusief onderwijs, (onderwijs)loopbanen, ondersteuning van een leven lang ontwikkelen en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Publicatie overzichtDrs. Jose Hermanussen
Drs. Jose Hermanussen
Jose Hermanussen heeft ruim 18 jaar ervaring in het beleids- en praktijkgericht onderwijsonderzoek. Haar methodologische expertise is breed en omvat zowel de uitvoering van casestudies en surveyonderzoek als proces-, effect- en verklarende evaluaties. Inhoudelijk is ze gespecialiseerd in vraagstukken op het vlak van organisatie, beleid en bestuur van mbo-instellingen in relatie tot versterking van onderwijskwaliteit, docentprofessionalisering en regionale samenwerking. Zij heeft specifieke ervaring met onderzoek naar de doorwerking of impact van interventies.
Publicatie overzicht