Laden Evenementen
Dit event is voorbij.
Deel deze publicatie Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

De mbo-leraar als pedagogische professional

Mbo-leraren zijn pedagogische professionals. Leraren – en dat geldt beslist ook voor mbo-leraren – moeten regelmatig meerdere beslissingen tegelijkertijd nemen. Ze missen vaak de tijd om dat ter plekke weloverwogen te doen. Bovendien signaleert Wouter Pols dat hun expliciete kennisbestand vaak te kort schiet. Ze moeten varen op wat de Noord-Amerikaanse lerarenopleider Lee Shulman ‘de wijsheid van de praktijk’ noemt. Die wijsheid bestaat uit pedagogische intuïtie, uit het impliciete ‘stille weten’.

Wouter Pols heeft onderzocht hoe mbo-leraren omgaan met die momenten dat ze varen op de wijsheid van de praktijk: pedagogische momenten. In zijn onderzoek voerde hij gesprekken met teams over specifieke pedagogische momenten uit de praktijk. Om zo te achterhalen hoe mbo-leraren hun complexe pedagogische taak uitvoeren en ervaren.
Vanuit het Lectoraat Versterking Beroepsonderwijs (lector Ellen Klatter) van de Hogeschool Rotterdam (ondersteund door het Werkverband Beroepspedagogiek) voerde Pols op vier mbo-scholen zulke teamgesprekken. In de donderdagmiddaglezing doet hij verslag van die gesprekken. Vanuit de onderzoeksresultaten die de gesprekken hebben opgeleverd, gaat hij nader in op de pedagogische professionaliteit van de mbo-leraar.

Op 12 oktober presenteert Wouter Pols de uitkomsten van het onderzoek. U kunt na de lezing met hem in gesprek. Een conceptuele onderbouwing van het onderzoek vindt u in zijn proefschrift: Pols, W. (2016). In de wereld komen. Een studie naar de pedagogische betekenissen van opvoeding, onderwijs en het leraarschap. Antwerpen/ Apeldoorn: Garant.

Praktische informatie

Datum: donderdag 12 oktober, 15.30 – 17.00 uur (inloop 15.00 uur, drankje na afloop).
Locatie: UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten), Domplein 4, Utrecht (routebeschrijving)
Kosten: aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilona Koning.
Aanmelden: u kunt zich hier inschrijven.

De eerstvolgende donderdagmiddaglezing is op 30 november en heeft als thema Vakmanschap.

Deel deze publicatie Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email