Donderdagmiddaglezing Rineke van Daalen

Home » Evenementen » Donderdagmiddaglezing Rineke van Daalen
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Vmbo als beroepsopleiding: het verleden in het heden van het vmbo

Op 17 maart verzorgt dr. Rineke van Daalen, socioloog aan de UvA, de donderdagmiddaglezing in Utrecht. Zij spreekt over de ontwikkeling van het vmbo in de tijd.

Al anderhalve eeuw groeit het aandeel algemene vakken in het vmbo ten koste van de beroepsgerichte vakken. Daarnaast speelt een verlenging van het onderwijs voor allen: jongeren worden tegenwoordig minstens tot hun achttiende jaar gezien als mensen die zich in de breedte moeten ontwikkelen en die scholing nodig hebben. Daarbij kiest een groeiend percentage kinderen na de basisschool voor een meer algemeen vormende opleiding of voor de meer algemeen vormende leerwegen binnen het vmbo.

Deze trends vormen een empirisch gegeven, maar tegelijkertijd zijn het ontwikkelingen die veel weerstand oproepen. Hoe zijn deze trends te begrijpen? Wat denken jongeren daarvan, wat denken docenten? Wat te denken van beroepsgerichte leerwegen voor twaalfjarigen en van de sterk verwaterde beroepskant van het vmbo? Wat zijn daarvan de gevolgen voor het vmbo en het mbo?

Dr. Rineke van Daalen is auteur van: ‘Het vmbo als stigma’.

Praktische informatie

Datum: donderdag 17 maart, 15.30 – 17.00 uur (inloop 15.00 uur, drankje na afloop).
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht.
Kosten: Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Baay.