Domile oktober 2018

Home » Evenementen » Domile oktober 2018
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Donderdagmiddaglezing ‘ Werkdruk: hoe kom je eraan én hoe kom je ervan af?’

“Werkdruk ontstaat doordat er te veel werk is”, zeggen leraren. “Werkdruk ontstaat door hoe men omgaat met z’n taken”, zeggen opleidingsmanagers. Het is beide een beetje waar. Dat maakt werkdruk een complex probleem, een veelkoppig monster soms. De aanpak van werkdruk begint bij overeenstemming tussen werkgever en werknemer over wat men onder werkdruk verstaat. Vervolgens breng je met elkaar de oorzaken in kaart, die je systematisch uitwerkt in blijvende veranderingen. Maar: werkt deze aanpak ook?

Focus onderzoek
De donderdagmiddaglezing van 11 oktober is gebaseerd op het proefschrift van Roos Schelvis: Decreasing work stress in teachers (2017). Het onderzoek is uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband ‘Body@Work’ van VUmc en TNO. Schelvis onderzocht onder andere de effectiviteit van een programma voor de aanpak van werkstress in het middelbaar beroepsonderwijs, waarin docenten en staf samenwerkten. Onderdeel van dit programma was het gezamenlijk maken van een actieplan om werkstress aan te pakken. Acties waren bijvoorbeeld het inrichten van een lerarenkamer als ontmoetingsplek voor docenten en het herzien van het beoordelingssysteem. In de lezing onthult Schelvis of deze aanpak effectief was en hoe dat kwam.

De lezing
In de donderdagmiddaglezing gaat Roos Schelvis in op de resultaten uit het proefschrift en op inzichten van TNO. Na afloop weet u wat werkdruk is en wat oorzaken en gevolgen ervan zijn in het onderwijs. En vooral ook: hoe u werkdruk op instelling- of teamniveau kan aanpakken.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 11 oktober, 15.30 – 17.00 uur (inloop 15.15 uur, drankje na afloop).
Locatie: Cursus- en Vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht (routebeschrijving)
Kosten: Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilona Koning.
Aanmelden: U kunt zich via deze link inschrijven.

Op het Kennisplankje vindt u meer informatie over dit onderwerp