Laden Evenementen
Deel deze publicatie Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Donderdagmiddaglezing over de beroepsaspiraties van ‘witte’ meisjes in het mbo

‘Witte’ meisjes in het vmbo-basis en mbo 2 niveau starten vaak vol ambities aan school. Ze weten wat ze willen worden of zijn enthousiast dit te ontdekken. Maar hun startkwalificatie mbo 2 in de richting zorg, is onvoldoende om tot een gewenst beroep te komen, werk te vinden of economisch zelfstandig te zijn. Hun gedroomde toekomst klapt als een kauwgombel uit elkaar. Dit blijkt uit het proefschrift ‘Wat een meisje wil’ van sociologe en antropologe Talitha Stam van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De donderdagmiddaglezing van 7 februari 2019 wordt verzorgd door dr. Talitha Stam. Zij presenteert over haar promotieonderzoek waarin zij een groep van 130 meisjes en hun aspiraties onderzocht. Hierbij keek ze specifiek naar ‘witte’ meisjes van Nederlandse komaf met laagopgeleide ouders op multi-etnische scholen in de sector Zorg. Een kwetsbare groep meisjes die door de jaren heen onzichtbaar is geworden voor zowel onderzoekers als beleidsmakers. De meeste meisjes halen namelijk wel hun startkwalificatie, waardoor ze relatief weinig terug te vinden zijn in cijfers over voortijdig schoolverlaten of andere statistieken die op problemen kunnen duiden. Toch leidt hun mbo-niveau 2 diploma vaak niet tot hun gedroomde beroep, werk in de zorg of economische zelfstandigheid. Hun toekomstperspectief klapt hierdoor uit elkaar, en staan ze in feite met lege handen.

De lezing
In haar presentatie gaat Talitha hierop in aan de hand van nieuwe concepten die zij heeft ontwikkeld op basis van dit onderzoek. Deze concepten kunnen handvatten bieden aan de loopbaanbegeleiding op het vmbo en mbo. Talitha gaat graag met u in gesprek over de manieren waarop gerichte loopbaanbegeleiding op het vmbo en mbo kan zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijsniveau en aspiraties. Met dit proefschrift hoopt Talitha deze groep ‘onzichtbare’ meisjes en hun problematiek meer zichtbaar te maken bij beleidsmakers, onderzoekers en scholen.

Over Talitha Stam
Talitha Stam behaalde haar bachelor in Journalistiek (2007) en haar Master of Science in Culturele Antropologie (2010). Vlak na de aardbeving in haar geboorteland Haïti in 2010 heeft ze enkele jaren daar gewerkt als onderzoeker en journalist. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft ze zich gespecialiseerd binnen de onderwijssociologie en verricht ze divers sociaalwetenschappelijk onderzoek op scholen, eerst als promovenda en nu als postdoc onderzoeker.
Talitha liep twee jaar lang mee met de meisjes in het vmbo-basis en mbo niveau 2 Helpende Zorg in de Randstad. Tevens bezocht zij verschillende vmbo en mbo-scholen, zat zij in de klassen, was zij aanwezig bij de docentenvergaderingen en zorg-overleggen. Ook bezocht Talitha hun stageplaatsen en kwam ze bij de meisjes thuis.

Praktische informatie
Datum: donderdag 7 februari 2019, 15.30 – 17.00 uur (inloop 15.15 uur, drankje na afloop).
Locatie: Cursus en Vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht (routebeschrijving)
Kosten: Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilona Koning.
Aanmelden: u kunt zich via deze link inschrijven.

Zie voor meer informatie het Kennisplankje over deze lezing.

Deel deze publicatie Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email