KNOWvember Webinar-drieluik: Mbo 1.5: ‘Het nieuwe normaal?’

KNOWvember Webinar Drieluik: Mbo 1.5: Het nieuwe normaal?

01 december 2020 15:00 - 15:00

Online

De aanmelding voor het webinar duurzaamheid op 1 december is gesloten.

Met de herstart van het mbo in september is een nieuwe periode aangebroken waarin het onderwijs zich in de 1,5 meter-samenleving opnieuw moet uitvinden. In het KNOWvember webinar-drieluik georganiseerd door ECBO kijken we terug op het onderwijs in het mbo van de afgelopen maanden. En we kijken ook vooruit: welke geleerde lessen kunnen we meenemen voor toekomstig mbo-onderwijs? Welke grote uitdagingen werden in het mbo door corona zichtbaar? Meld je nu aan voor het derde webinar op 1 december. We gaan in op verschillende onderzoeken en welke uitdagingen al zijn aangepakt. Een interactief gesprek tussen experts, schoolleiding en studenten.

Programma webinars

De webinars zijn ook afzonderlijk te volgen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Webinar 1 | Vooruitblik – leren en welbevinden (3 november; aanmelding gesloten)
Tijdens de lockdown zijn er verschillende onderzoeken gestart en afgerond. Hoe staat het bijvoorbeeld met het leren en welbevinden van docenten en studenten? Wat vertellen die onderzoeken ons en hoe heeft de onderwijspraktijk op die uitdagingen gereageerd?

Meer weten?
Benieuwd naar de belangrijkste conclusies van dit webinar? Of wil je het webinar terugkijken? Alle informatie vind je terug op deze pagina.

Webinar 2 | Gelijke kansen (19 november; aanmelding gesloten)
Wat is de invloed van de coronacrisis op gelijke kansen in het mbo? Er zijn studenten die meer of minder hebben kunnen profiteren van afstandsonderwijs. Maar hoe zit het met de nieuwe mbo-studenten die instromen in een deels virtuele school? Of met studenten die de school in een uiterst onzekere arbeidsmarkt verlaten? Een goed moment om te kijken in welke mate ‘mbo 1.5’ de kansengelijkheid in het onderwijs beïnvloedt en hoe scholen daarop anticiperen.

Bekijk het webinar hier terug of lees de belangrijkste conclusies.

Webinar 3 | Duurzaamheid (1 december; aanmelding gesloten)
Biedt de coronacrisis kansen voor een groenere, duurzamere samenleving? COVID-19 liet zien dat het mogelijk is om CO2- uitstoot in korte tijd te verlagen, minder te consumeren en te reizen en wat het belang is van een groene, sociale omgeving in je eigen buurt. Het bestuur van de MBO Raad besloot Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te verankeren in de meerjarenvisie. Hoe vertalen mbo-scholen deze doelen naar het onderwijs? Hoe kunnen zij nu echt aan de slag gaan met duurzaamheid?

Spreker
In dit webinar gaan we in gesprek met Arjen Wals, hoogleraar aan de Universiteit Wageningen en Bauke Houtsma, directeur bij Aeres VMBO en Aeres MBO Almere, over duurzaamheid en het mbo.

Wanneer?

  • Dinsdag 3 november               webinar 1  – Vooruitblik – Leren en welbevinden
  • Donderdag 19 november        webinar 2 – Gelijke kansen
  • Dinsdag 1 december                webinar 3 – Duurzaamheid

Start:  15.00 uur
Duur:  ca. 45 – 60 minuten

Meet and greet

Na het webinar is er de mogelijkheid voor een meet and greet met een van de gasten voor vragen.

Doelgroep

Studenten, docenten, adviseurs en managers.

Kennisverspreidingsprogramma

Het Webinar-drieluik maakt deel uit van het door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) gesubsidieerde Kennisverspreidingsprogramma bij ECBO.