Ontwikkeling handreiking kritische denkvaardigheden

Minister Bussemaker (OCW) heeft de generieke eisen in het Examen- en kwalificatiebesluit voor loopbaan en burgerschap aangescherpt. Het burgerschapsonderwijs krijgt de opdracht om expliciet aandacht te besteden aan de ontwikkeling van kritische denkvaardigheden bij mbo-leerlingen.

Oproep praktijkvoorbeeld kritische denkvaardigheden
In opdracht van OCW & MBO Raad werken ecbo en CINOP Advies aan een handreiking kritische denkvaardigheden. In de handreiking wordt het begrip ‘kritisch denken’ verhelderd en worden docenten handvatten geboden hoe kritisch denken in de les vorm te geven. Daarbij zijn we op zoek naar voorbeelden van lessen/ activiteiten die op dit moment al in het mbo plaatsvinden en het kritisch denken van de studenten stimuleren. Deze voorbeelden worden via de website van de MBO Raad gedeeld, zodat anderen geïnspireerd kunnen raken.

Wij zijn dus op zoek naar interessante voorbeelden!

Geef jij al vorm aan kritisch denken in de klas (binnen burgerschapsonderwijs en daarbuiten)? Leer jij je leerlingen misschien om informatie op waarde te schatten? Nodig je iemand in de klas uit voor een ander gezichtspunt? Discussieer je met de klas op een manier waardoor iedereen zich veilig voelt te zeggen wat hij denkt? Heb je een leuke individuele opdracht of een filmpje dat helpt om de leerlingen aan het denken te zetten? Of ken je een collega met een leuke werkvorm die we zeker moeten bespreken?

Laat het ons weten en stuur een mail naar pieter.baay@ecbo.nl.

Contact over dit onderwerp

Dr. Pieter Baay
Dr. Pieter BaayOnderzoeker
06-54675627
Alieke Hofland MSc
Alieke Hofland MScOnderzoeker
0610533747