Onderzoek naar tevredenheid van studenten

Leren in een hybride leeromgeving heeft een positieve invloed op de leertevredenheid en leeruitkomsten van mbo-studenten. Deze manier van leren in de levensechte beroepspraktijk motiveert, geeft de studenten een andere kijk op leren en vertrouwen in hun eigen kunnen.

Betere leerprestaties mbo door hybride leeromgevingen
Door werken & leren te verbinden leer je beter voor een beroep, vinden alle deskundigen. Maar wat vinden studenten daar eigenlijk van?

Dé innovatie van de afgelopen 12 jaar

De TechniekFabriek leidt juniormonteurs op in een hybride leeromgeving. Leren in de schoolse setting en leren in de bedrijfsomgeving worden hier optimaal verbonden. Opleiden in hybride leeromgevingen wordt gezien als een van de meest in het oog springende innovaties van de afgelopen 12 jaar in het mbo (bron: Het Platform beroepsonderwijs).

Wat vindt de student zélf?

Welke invloed heeft deze leeromgeving op het leerproces van de studenten, wat motiveert hen en geeft hen vertrouwen om te groeien in dat beroep? Het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo) heeft samen met partners van de Hybride Alliantie, onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de studenten in deze specifieke leeromgeving. Het onderzoek laat zien dat het leren werken & werkend leren, een positieve invloed heeft op de leertevredenheid en leeruitkomsten van de leerlingen.

Rondetafel

Op 18 april 2016 vond een rondetafelgesprek plaats met als thema:
De invloed van de manier van leren op prestaties en motivatie van studenten. Aan tafel zaten betrokkenen bij het onderzoek, studenten, directeuren, beleidsmakers.

De TechniekFabriek

Binnen de TechniekFabriek werken NedTrain, ROC van Twente en ROC van Amsterdam samen aan het begeleiden van vakkundige technische talenten. NedTrain biedt de leerling praktische ervaring in de treintechniek en de roc’s zorgen voor de juiste (technische) theorievakken. Leren in de praktijk is de basis van de opleiding en de theorie ondersteunt daarbij.

Contact over dit onderwerp

Drs. José van den Berg
Drs. José van den BergManaging onderzoeker
06-51207093