Project Description
Rapportage 1e meting routinevorming: monitor gedrags- en cultuurverandering ROC Midden Nederland
De Onderwijsinstellingen zullen op een nieuwe leest geschoeid moeten worden.
Auteur(s): | Aimée Hoeve, Hester Smulders en Karin Truijen (Universiteit van Twente) |
Publicatiedatum: | september 2010 |
In 2007 is ROC Midden Nederland gestart met een modernisering van de eigen instelling. Het roc wil ‘a Great Place to Learn’ zijn. Dit innovatieconcept is uitgewerkt in:
- Een nieuwe kijk op leren: onderwijsvernieuwing (balans tussen kennis, vaardigheden en houding, duaal opleiden)
- Een nieuwe kijk op organiseren: organisatievernieuwing (netwerkorganisatie)
- Een nieuwe kijk op de positie van ROC Midden Nederland in haar omgeving
ROC De Leijgraaf heeft de ambitie om zich te transformeren tot een kennisonderneming. In 2004 is een herontwerp in gang gezet, dat steunt op vijf samenhangende pijlers:
- Beroepsgerichte didactiek & pedagogiek
- Begeleiding van deelnemers
- Flexibiliseren
- Werken in teams
- Regionale inbedding
Bij beide roc’s zijn onderzoeken gestart naar de verandering van organisatieprocessen. De bevindingen uit de beide onderzoeken vormen het vertrekpunt voor een analyse waarin bekeken wordt hoe die bevindingen gerelateerd zijn aan theoretische inzichten over procesinnovatie in het onderwijs. Er is nog weinig inzicht hoe je een proces als innovatie kunt sturen; vaak is er sprake van fundamentele onzekerheden, chaos, onbedoelde gevolgen en conflicten. Innovatieprocessen kennen dan ook een groot afbreukrisico. Juist om dat afbreukrisico te verkleinen, is het belangrijk om het inzicht in het verloop van procesinnovaties te vergroten.
Onderzoeker(s)
Gerelateerde publicaties

De achtergrond van verschillen tussen studenten op mbo-niveau 3 en 4
Vier casestudies in de opleiding Maatschappelijke Zorg
Het uitgangspunt van dit onderzoek was een vraag uit de praktijk. Wat zijn de specifieke kenmerken voor niveau 3 mbo-studenten met betrekking tot curriculum ontwerp? Kunnen we rekening houden met specifieke kenmerken die niveau 3 studenten hebben ten opzichte van de andere niveaus bij het ontwerpen, indelen en organiseren van het curriculum? Deze vraag is gesteld door een mbo-professional aan het online loket: de Kennisrotonde. Bestaande literatuur bleek ontoereikend. In dit onderzoek werden daarom casestudies uitgevoerd om achtergrondinformatie te verzamelen over de specifieke kenmerken van niveau 3 mbo-studenten.
Evaluatie pilots educatieve minor beroepsonderwijs
Stuurgroep-, ontwikkelaars- en deelnemersperspectief
Eind 2011 is er bij twee mbo-instellingen een start gemaakt met de projecten ‘Meesterschap in Techniek’ respectievelijk ‘Technische Teams van de Toekomst’, met subsidie vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In beide projecten vindt, naast activiteiten gericht op het stimuleren van het technisch beroepsonderwijs, de ontwikkeling van een educatieve minor beroepsonderwijs plaats. De looptijd van beide projecten is van 2011-2014.