Project Description
Marktordening in de bve-sector: een review
Een analyse van de werking van de markt voor het initieel beroepsonderwijs
Auteur(s): | Harm van Lieshout en Anneloes Scholing |
Publicatiedatum: | december 2009 |
Deze review betreft een analyse van de werking van de markt voor het initieel beroepsonderwijs. Het brengt op hoofdlijnen in kaart hoe het bve-bestel op dit moment functioneert op de wettelijke basis die de Wet educatie en beroepsonderwijs in 1996 legde. Ingezoomd wordt op drie thema’s die juist dat Nederlandse bve-bestel kenmerken.
Ten eerste is dat de ontwikkeling van de kwalificatiestructuur, die de opleidingsmarkt ordent. Ten tweede de ontwikkeling van de rol en onderlinge verhouding van de bol en de bbl, de door de WEB beoogde equivalente en parallelle leerwegen. Ten slotte de rol van de sociale partners, in het bijzonder hun stimulerende rol via de O&O-fondsen.
De auteurs – Harm van Lieshout en Anneloes Scholing – zijn verbonden aan het Kenniscentrum Arbeid van de Hanzehogeschool Groningen. Naast uitgebreide deskresearch hebben zij ruim twintig vooraanstaande deskundigen in de bve-sector geïnterviewd.
Gerelateerde publicaties

Tussenevaluatie Sectorplannen 2017
In opdracht van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Sectorplannen hebben twee hoofddoelen: het overbruggen van de crisis en het beter laten functioneren van de arbeidsmarkt. Deze evaluatie behandelt het proces, het bereiken van de doelen, het effect op de betrokkenheid en samenwerking bij de sociale partners en de vorm van de subsidie.De toekomst van vakmanschap
Specialistisch opgeleide mbo-vakmensen hebben de beste baankansen en aantrekkelijk werk. Dat is tegen de verwachting in: vaak wordt gedacht dat smal opgeleiden het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt naarmate ze ouder worden, omdat hun vaardigheden sneller verouderen. Deze nieuwe bevinding blijkt uit onderzoek in opdracht van NRO, uitgevoerd door een consortium bestaande uit ROA, AMCIS, Kohnstamm Instituut en ecbo. In het onderzoek is in kaart gebracht aan welk type vakmanschap van middelbaar opgeleiden behoefte is op de arbeidsmarkt en wat dit betekent voor de inrichting van het mbo.

Quickscan 5 – Evaluatie sectorplannen
Quickscan 5
Werkgevers- en werknemersorganisaties worden voor maximaal de helft van de kosten ondersteund door de overheid in hun plannen om mensen aan het werk te krijgen en te houden. Ecbo voert samen met SEO Economisch Onderzoek de monitoring en evaluatie van deze Regeling Cofinanciering Sectorplannen uit.Gerelateerd nieuws
Eerste tussenevaluatie sectorplannen verschenen
Rapport aangeboden aan de Tweede Kamer
Onlangs hebben ecbo en SEO Economisch Onderzoek de eerste Tussenevaluatie Sectorplannen opgeleverd. Het rapport is door de minister van SZW aangeboden aan de Tweede Kamer in de kamerbrief ‘Voortgangsbrief sectorplannen en maatregelen Doorstart naar nieuw werk’.Specialistische vakmensen hebben de beste kansen op arbeidsmarkt
Specialistisch opgeleide mbo-vakmensen hebben de beste baankansen en aantrekkelijk werk. Dat is tegen de verwachting in: vaak wordt gedacht dat smal opgeleiden het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt naarmate ze ouder worden, omdat hun vaardigheden sneller verouderen. Deze nieuwe bevinding blijkt uit onderzoek door een consortium bestaande uit ROA, AMCIS, Kohnstamm Instituut en ecbo. In het onderzoek is in kaart gebracht aan welk type vakmanschap van middelbaar opgeleiden behoefte is op de arbeidsmarkt en wat dit betekent voor de inrichting van het mbo.