Project Description
Het Nederlandse onderwijs geketend
Hoe spelen scholen in op de diversiteit aan doorstroomroutes?
Auteur(s): | Anneke Westerhuis en Barbara van Wijk |
Publicatiedatum: | juli 2011 |
De doorstroommogelijkheden in het mbo en tussen mbo en vo nemen toe. Welke routes volgen leerlingen? En hoe spelen scholen daar op in? Is er sprake van een toename van losse schakels in een – steeds langer wordende – keten?
Het middelbaar beroepsonderwijs kent al lang de mogelijkheid van interne doorstroom. In het voorgezet onderwijs komt de laatste tijd meer aandacht voor interne doorstroom. Mede als gevolg van deze ontwikkeling ontstaan ook tussen vo en mbo nieuwe routes. Sommige van deze routes voorzien in een grote behoefte en zijn breed geaccepteerd. Andere routes roepen vragen op.
Doorstroomgedrag
De publicatie Het Nederlandse onderwijs geketend brengt de bevindingen van een aantal ecbo-onderzoeken naar leerloopbanen in en rond het mbo samen en brengt het doorstroomgedrag van leerlingen in beeld. Ook wordt de vraag beantwoord hoe onderwijsinstellingen inspelen op een toenemende diversiteit in leerlingenstromen.
Botsende belangen
Passen scholen hun onderwijs aan en houden ze rekening met overlap van of tekorten aan kennis en vaardigheden? Waar botsen de belangen van scholen en deelnemers? Duidelijk is dat scholen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het studiesucces van doorstromende leerlingen.
Discussie
Met een overzicht van alle relevante feiten en de belangen willen de auteurs met deze studie de discussie over doorstroomroutes in het beroepsonderwijs voeden.
Gerelateerde publicaties

Evaluatie nieuwe bekostiging vavo
In opdracht van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Ecbo heeft in opdracht van het ministerie van OCW een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de wijziging in de bekostiging van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Over het algemeen heeft de wijziging in de bekostiging van het vavo positief uitgepakt: het aanbod is behouden gebleven, de invloed van de gemeente op het toelatingsbeleid is verdwenen en de toegankelijkheid is gewaarborgd. Aandachtspunten zijn de kleinere instellingen en het groeiend aantal zorgleerlingen die drukken op de infrastructuur en bekostiging van het vavo.